با ما از آخرین جاذبه های توریستی ایران و جهان آگاه شوید
روزنامه توریسم
کل صفحات توریسم
 تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب
تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب تبلیغات خبر جنوب
پاي سفره هفت‌رنگ كردي :: روزنامه توریسم :: تنها روزنامه گردشگری دنیا
NID : 974
1398/04/19

پاي سفره هفت‌رنگ كردي

‌هانیه گل‌محمدی/ استان کردستان در مجموع یکی از تاریخی‌ترین و در عین حال متمدن‌ترین استان‌های سرزمین پهناور ایران است.
تساهل و مدارا، شادی و نشاط، صله رحم و دیدوبازدید و... به مثابه مهم‌ترین مؤلفه‌های فرهنگی مردم دیار کردستان در شرایط جغرافیایی و اقلیمی ‌سرد و سخت آن، نشان از روح لطیف و پاک این مردم دارد.
به موازات تأثیر شرایط اقلیمی ‌و کوهستانی بر فرهنگ ناب و روح پاک مردم این دیار، غذاهای استان کردستان نیز متأثر از این شرایط بوده و با طعم و عطر خاص این دیار همراه هستند؛ یعنی اغلب غذاهای استان کردستان با مواد اولیه تازه و سبزیجات معطر کوهی تهیه می‌شوند و گیاهان طبیعی خوراکی چون کنگر، ریواس، قارچ، کرفس و... به اشکال مختلف در انواع غذاها یافت می‌شود. در میان غذاهای محلی کردستان، آش‌ها از تنوع و تعدد بیشتری برخوردارند و این نیز به دلیل الگوی حاکم بر غذاهای کردی است و آن سادگی این گروه از غذاهاست. ازجمله غذاهای محلی کردستان مي‌توان به گروه کوکوها، پلوها، سوپ‌ها و... اشاره كرد. قایرمه، که‌لانه، شلکینه، بریان کردی، رشته‌پلو، گوشت برخیله، گردول، سوپ قازیاخه، یه‌کاوه، کوکوی ترگ خانه‌گان، شیش‌کباب، دلمه‌کلم، هه‌تیمچه، کالویج و کتلت دیزی در گروه غذاهای معروف کردستان قرار می‌گیرند.
■ یکاوه
از غذاهای معروف کردستان است که قدمت هزار ساله دارد و مواد اصلی آن در منطقه کردستان توسط خود مردان کشت می‌شده است. این برنج در مریوان و در روستای حسن‌آباد 5 کیلومتری سنندج می‌شد، یکاوه را با این برنج طبخ می‌کردند. ماده اصلی بعد از آن گوشت است که در اوایل با شیر آن را تهیه می‌کردند. بیشتر گوشت گوسفندی بوده که آن را در پاییز کشتار می‌کردند. گوشت گوسفندی کامل را داخل قابلمه می‌پختند تا زمانی که آب آن تمام شود و داخل روغن گوشت را تفت می‌دادند و داخل ظرف‌های سفالی نگهداری می‌کردند. برای نگهداری تا فصل سرما به این نوع گوشت قاورمه می‌گویند و آن را همراه با پیازداغ و کشمش و خرما طبخ می‌کردند. یکاوه از غذاهای محلی کردستان، مخصوص شب چله(شب یلدا) بود.
■ پرپوله
از پیش‌غذاهای معروف کردستان و نوعي سوپ است. قدمت این غذا به حدود 300 تا 350 سال پیش برمی‌گردد. ترکیب اصلی آن عدس و پرپوله (اوماج) است و معمولاً در فصل سرما تهیه می‌شود و بیشتر برای سرماخوردگی از آن استفاده می‌کنند. چون داخل این غذا همراه عدس و اوماج از مرزه کوهی هم استفاده می‌کردند.
■ حلوای گل زرد
گل زرد از خانواده گل رز است. این گل در حالت عادی طبع سردي دارد اما وقتی حرارت ببیند و داخل حلوا استفاده شود، طبع آن گرم می‌شود. حلوای گل زرد از معروف‌ترین حلواهای شهر سنندج است که در مراسم روز بعد از عروسی استفاده می‌شود و خانواده دختر همراه ناهار روز بعد از عروسی برای دخترشان می‌فرستند. ترکیب اصلی این حلوا آرد، برنج، زعفران گل زرد، گلاب و روغن حیوانی است.
■ دمنوش مرزه و گل پونه
دمنوشی پرخاصیت مخصوصاً برای سرماخوردگی و ناراحتی‌های زنانه، آرامش‌بخش و دافع سموم بدن است.
■ دمنوش و نه‌ تق گوله که ووک
دمنوشی که در کردستان به o.r.s مشهور است و برای اسهال و استفراغ استفاده مي‌شود. حالت اسیدی و بازی بدن را متعادل می‌کند و هم در فصل گرما و هم سرما تهیه می‌شود.

/انتهای متن/
مشاهده : (20) بار
صاحب امتیاز و مدیرمسئول نشریات بین المللی خبر : حسین واحدی پور | مدیر فناوری ارتباطات و اطلاعات : رامین حق جو سروستانی
License owner & Editor in Chief: HosseinVahedipour || ICT webmaster: Ramin Haghjou Sarvestani,M.Sc.
Copyright © 2013 KHABAR International Publications Group. All rights reserved.